Verdis Maskeradbalen

Den 16 mars 1792 skedde något som skulle få följder både i det politiska och kulturella livet i Sverige och runtom i Europa. Det var nämligen den kvällen som Gustav III hade anordnat en stor maskeradbal på operahuset i Stockholm. Det var hundratals gäster på plats och alla var utklädda med klädnader, smink och dekorativa masker framför ansiktet. Redan tidigt på kvällen vände allt, då tillställningens värd, själva Gustav III, blev mördad. Detta är en historisk händelse som har blivit berättad otaliga gånger, bland annat i Verdis opera ”Maskeradbalen”. I den operan får man följa kvällens skeenden steg för steg.

En omskriven historia

Den italienska kompositören Giuseppe Verdi var en av alla dem som blev fascinerade av det som hade hänt på operan den där kvällen. Han bestämde sig för att skriva en opera i tre akter om händelsen, men det var inte så lätt som man kanske skulle kunna tro. Verdi var verksam på 1800-talet och då fanns det regler kring vad man fick säga från en scen. Censuren yrkade bland annat på att man inte fick gestalta kungamord, eftersom det kunde anses som en uppvigling till att störta monarkin. Censurmyndigheten nekade hela tiden hans version och det blev många vändor fram och tillbaka tills Verdis version av maskeradbalen äntligen kunde visas. Då hade omskrivningarna emellertid gått så långt att skeendet inte var likadant, men med lite fantasi kunde publiken förstå vad som avsågs. Verdis Maskeradbalen har blivit en sagoberättelse men på senare år har flera operahus runtom i världen gått tillbaka till originalversionen. År 2002 satte Göteborgsoperan upp den riktiga versionen och den har senare visats även i Stockholm och i Malmö.

Maskeradkläder som passar

Om man håller på att anordna en maskerad är just maskeradbalen ett tacksamt tema för festen. Eftersom denna fest ägde rum på 1700-talet var det kotym att ha på sig vitpudrade peruker som gärna fick ha mycket volym på hjässan. Dessa kan vara lite svåra att få tag i, men om du vänder dig till mindre maskeradbutiker kan det mycket möjligt finnas sådana peruker till en billig peng. De brukar även gå att beställa på nätet. För att fullända looken behöver du även ha en dramatisk mask för ansiktet, som du antingen håller i en pinne eller fäster med ett gummiband runt huvudet. Vidare gäller det att ha på sig riktigt flådiga kläder, för om man ska på maskerad på Kungliga Operan i Stockholm så snålar man inte. En välsittande tredelad kostym eller smickrande klänning kan gärna få dekoreras med några glänsande broscher. Om du vill satsa allt gäller det att få tag på vitt puder till ansiktet också, eftersom idealet på 1700-talet var att vara så blek som möjligt.