Maskerad med historietema

När man idag säger att man ska gå på maskerad, menar man oftast inte en maskeradbal i stil med de som Gustav III arrangerade. Det handlar alltså inte om en maskerad där man bär faktiska masker, utan oftare om en fest där man på något sätt klär ut sig. Ett vanligt tema på sådana fester är en viss tidsepok eller ett visst årtionde i vår historia. Vad ska man då tänka på för att skapa en tidsenlig kostym? Här kommer några tips.800px-Alicejoyce1926full_crop

I och med att filmer som The Great Gatsby har haft premiär, har 1920-talet fått ett uppsving och blivit populärt som maskeradtema. För damer är den kanske mest karakteristiska 1920-talskostymen en flapper, som karakteriseras av en (för tiden) kort kjol, bobfrisyr och dekorationer som pärlhalsband, fransar och hårband med fjädrar. I övrigt följde även flapperkvinnor tidens mode, som bestod av klänningar med raka silhuetter som satt löst och ledigt på kroppen. Om man är skicklig på att sy kan man skapa en flapperklänning själv, men ett annat budgetalternativ är att helt enkelt köpa en svart klänning med liknande skärning i en butikskedja med billiga kläder. Det är accessoarerna som gör 1920-talsoutfiten. För den som vill prova att sy klänningen själv, och som vet med sig att man antagligen kommer att sy fler kostymer, klänningar eller annat i framtiden, kan det vara värt investeringen att köpa en symaskin. På det sättet sparar man nämligen mycket tid. Om du behöver låna pengar för att köpa en symaskin kan du gå in på Advisa.se. För killar som vill klä ut sig 1920-talsenligt kan man försöka hitta ett par ullbyxor på en second hand-butik, och para ihop dem med en vit skjorta och ett par hängslen. För finare tillställningar går en klassisk frack också bra.

Ett annat populärt årtionde i vår historia är 1970-talet, som bjuder på flera valmöjligheter när det gäller kostymer som har hög igenkännbarhetsfaktor, och som tydligt kommer från det årtiondet. Dels kan man välja att klä ut sig till discokung eller discodrottning, dels till en typisk hippie. Killar som vill klä ut sig till discokung bör leta upp en kostym med vida byxor i en stark färg. Alternativt kan man välja ett par vida jeans med hög midja och en färgglad skjorta. Guldkedjor är naturligtvis ett måste. För att istället skapa en hippekostym lägger man till byxorna och skjortan ett par runda glasögon, ett hårband och en väst. Sedan är man redo att gå på 1970-talsfest.