Pestdoktorernas masker

Masker har genom historien använts i en rad olika sammanhang, allt ifrån krigets gasmasker till de vita maskerna på Gustav III:s maskeradbaler. En mask vars användningsområde och utseende kanske ter sig som det mest kusliga och makabra genom hela historien idag är pestdoktorernas masker. Pestdoktorerna var doktorer som gjorde just vad deras namn antyder – behandlade de som insjuknat i pesten. För att skydda sig själva mot smitta bar många av doktorerna särskilda kläder, som förutom en vid svart hatt, en svart mantel och en käpp bestod av dessa särskilda masker. Hatten gjorde att andra lätt kunde känna igen pestdoktorns profession, och träkäppen de bar hade flera användningsområden, bland annat att undersöka patienter utan att röra dem, till exempel för att ta av patienternas kläder och ta deras puls, och även för att hålla människor borta. Den vita masken stod ut från de svarta kläderna, både på grund av den kontrasterande färgen och på grund av maskens långa, smala näbb. Ögonhålen är helt runda, och täcks av glas. Masken var en slags skyddsmask som innehöll olika väldoftande föremål. Näbben kunde till exempel vara fylld av torkade blommor, örter, kryddor, kamfer eller en svamp fylld med vinäger. På den tiden då pesten härjade trodde man att sjukdomar spreds via illaluktande dofter, och syftet med masken var alltså att hålla dessa borta, och därmed skydda doktorerna från pesten.Doktorschnabel_430px

Den förste doktorn som använde denna utstyrsel var Charles de Lorme, en fransk doktor som levde på 1600-talet. Många andra doktorer runtom Europa antog snart de Lormes klädedräkt, liksom de andra sanitära åtgärder han vidtog vid behandling av patienter som drabbats av pesten.

Pestdoktorernas masker används faktiskt än idag, även om deras användningsområde har förändrats betydligt. Idag används de nämligen endast för underhållningens skull, då pestdoktorn, eller medico della peste, är en vanlig karaktär på karnevalen i Venedig. De som klär ut sig till pestdoktor på karnevalen brukar också ha doktorernas karakteristiska hatt och svarta kläder, men maskerna i sig är betydligt mer utsmyckade idag än de var på 1600-talet.

Ett stort evenemang som karnevalen i Venedig är ett perfekt tillfälle för olika företag att synas och dela ut gratisprodukter för att marknadsföra sig själva. Representanter för företaget skulle till exempel kunna klä ut sig och dela ut reklamgodis på karnevalen. De bör dock antagligen välja en mindre skräckinjagande kostym än medico della peste, om de inte vill skrämma bort potentiella kunder.