Skottårsbal på Uppsalas nationer

Även de som inte har studerat i Uppsala känner sannolikt till stadens nationer, där studenter från alla delar av Sverige kan samlas för gemenskap, umgänge och underhållning. Trots att nationerna erbjuder studenterna allt från boende och kurslitteratur på sina bibliotek till caféer och körsång, är det framförallt för sina fester som de är kända. På Uppsalas nationer bjuds det flera gånger om året in till gasquer och baler, med varierande teman och klädkod. Vad sägs till exempel om lammskallegasque på Gotlands nation (där man självklart äter lammskalle), revolutionsqasque på Södermanlands-Nerikes nation (som firar stormningen av Bastiljen) eller Gyllenhielmsgasque, också det på Södermanlands-Nerikes nation (som oftast kallas bara Snerikes nation). Den sistnämnda gasquen arrangeras som en ursäkt till Carl Carlsson Gyllenhielm, för att någon kastade en apelsin på hans porträtt i Snerikes festsal. En annan av dessa speciella och annorlunda fester på Uppsalas nationer, som är mer sällsynt än de andra, är skottårsbalen. Det är en mer sällsynt fest än de andra, helt enkelt för att den, som namnet antyder, bara infaller vart fjärde år, på skottdagen.masks-177399_960_720

Något annat som är speciellt med skottårsbalen är att det är en maskeradbal. Förutom klädkoden högtidsdräkt (som innebär frack eller balklänning, alternativt folkdräkt eller uniform) betyder det att alla gäster ska bära en mask. Mystiken och romantiken med en maskeradbal, i kombination med det faktum att balen bara förekommer vart fjärde år, vilket gör att man som student kanske bara får en chans att uppleva den, gör att skottårsbalen är en mycket populär tillställning. För att närvara måste man i de flesta fall ha ett nationskort, och det är vanligt att biljetterna bara kan köpas i par – det gäller med andra ord att hitta en partner eller vän som också vill klä upp sig. Som tur är arrangeras skottårsbalen av flera nationer varje år, bland annat Västgöta nation, Stockholms nation och Snerikes nation, vilket gör att man har goda chanser att få biljetter.

Efter att ha suttit i en varm frack eller balklänning i en varm festsal i flera timmar, och sedan dansat loss på dansgolvet till tidigt på morgonen, kan det vara skönt att återhämta sig dagen efter med ett bad. Om du planerar att gå på bal i Uppsala, och inte har ett badkar, hittar du badkar som till och med passar en liten studentlägenhet på Buildor.se.