Karnevalen i Venedig

I Venedig hålls varje år en karneval under veckorna före fettisdagen. Festivalen börjar två veckor före askonsdagen och slutar på själva fettisdagen. Karnevalen är världskänd för sina fantastiska masker och kostymdräkter, och lockar varje år tusentals turister att besöka Venedig.

Venedigs karneval är den största karnevalen i Italien, och har anor ända från medeltiden. Det sägs att karnevalen firades första gången år 1162 för att fira att Republiken Venedig hade segrat över Aquileias patriark Ulrico di Treven. Människor samlades då på San Marco-torget och började dansa. Om det verkligen gick till så och om det verkligen var den första karnevalen i Venedig förtäljer inte historien. Däremot är man säker på att maskeraden har sin början i slutet av 1200-talet, och att traditionen med maskerna och förklädnaderna kommer sig av att adeln brukade gå ut på gatan förklädda som vanligt folk.  Karnevalen utsågs till en officiell fest av Venedigs senat år 1296.800px-Venezia_carnevale_6

Det var dock inte förrän under 1700-talet som festivalen blev den storslagna, internationella tillställning som den är idag. Än i dag påminner kostymerna på karnevalen om denna storhetstid, då peruker, kläder och masker fortfarande ser ut som de gjorde under denna tid.

Under karnevalen finns ett allmänt program som tar plats på gator och torg, och det mesta där är gratis eller nästintill gratis, och öppet för alla. Vill du uppleva karnevalen till fullo och känna att du verkligen passar in bör du så klart bära mask och kostym. Det behöver inte vara en så dyr affär som det kan låta som, eftersom man kan hyra karnevalkostymer på flera håll i Venedig, till exempel genom festarrangörerna. Det anordnas också en hel del privata fester och maskeradbaler i Venedigs gamla palats under karnevalen, och för att gå på dessa måste du boka plats god tid i förväg. På dessa tillställningar gäller en strikt klädkod, och kostym och mask är ett måste.