Bjuden på maskeradfest?

Om du är bjuden på en maskerad känner du troligtvis antingen stor inspiration eller en önskan att aldrig ha blivit bjuden. Maskerader skapar känslor. Här kommer tipsen för en lyckad maskerad, vare sig du älskar att klä ut dig eller hellre vill stanna hemma och rensa avloppet.

Maskerad

Dagens maskeradfester kommer från 1600-talets överklass, först från Frankrike och sedan ut över Europa. Men att använda masker och klä ut sig gjorde redan romarna. Från början handlade maskerna om att hålla undan onda andar, men under tidig modern tid i Europa skapades en nöjeskultur av den gamla religiösa företeelsen. Idag är maskerader något som tillhör alla samhällsklasser och alla kan skapa en maskerad – eller bli bjudna. Maskerader är inte en stor företeelse i Sverige, men de flesta blir någon gång i livet inbjudna till en maskerad eller en temafest.

Vissa av oss älskar att klä ut oss och få vara någon annan, medan andra upplever det jobbigt. Maskerader och utseende hänger ihop och de flesta av oss tänker på vårt utseende och vill se bra ut. Om du är bjuden på maskerad kan du dock ta ut svängarna och låta utseendet ligga på hyllan – om du tycker om att klä ut dig. Det är skillnad på en maskerad och en finare fest, eller att vilja se bra ut till vardags. Om du har problem med för lite hår kan du göra en hårtransplantation hos Nordichair.com.

Om du älskar maskerader

Om du älskar maskerader och har blivit bjuden till en maskerad eller temafest är du naturligtvis inspirerad och har inget problem med att klä ut dig. Många gånger finns det en skillnad mellan en maskerad och temafest. Om du tackar ja till en maskerad bör du komma utklädd – det är artigast mot både värd och andra gäster. En temafest är däremot lite snällare. Till en temafest med temat ”80-talet” kan det räcka med en Musse pigg tröja i rosa eller något annat som vi associerar med 80-talet. För en maskeradälskare kan det bli lite av en besvikelse att gå till en temafest all in, medan resten av sällskapet bara har en liten detalj med temat. Om du älskar att klä ut dig, men inte vill vara mer utklädd än övriga gäster, kan du höra med värden innan. Till en maskerad kan du däremot satsa järnet och alltid vara ”normalutklädd”. Du kan hitta inspiration hos Hollywoodstjärnornas galna halloweenkostymer.

Om du inte älskar maskerader

Om du inte älskar att klä ut dig och har blivit bjuden till en maskerad, bör du först tänka igenom om du verkligen vill gå innan du svarar. Ett tips är att höra med värden om det är en maskerad eller en temafest. Om det är en temafest räcker det med en rolig detalj, men om det är en maskerad och värden verkligen vill att gästerna ska komma utklädda, så är det viktigt att antingen tacka nej eller vara utklädd. Du kan också klä ut dig till något enkelt som lucia, tärna eller stjärngosse – utklädd, men samtidigt inte för mycket.