Maskeradtema på barnkalaset

Har du tappat fantasin inför barnkalaset? Eller känner du en press av att leva upp till de förväntningar som finns idag? På 80- och 90-talet var barnkalas något enkelt. Det blåstes lite ballonger, serverades tårta och barnen fick leka kurragömma efter presentutdelningen. Idag ser barnkalas helt annorlunda ut, och det kan kännas både fantasimässigt och ekonomiskt svårt att skapa ett kalas som det kommer talas om.

Till att börja med är det viktigt att du kommer ihåg att det inte finns några regler för hur ett barnkalas ska se ut eller hur mycket pengar man måste lägga för att kalaset ska anses lyckat. Med små medel och billiga knep kan du enkelt skapa ett drömkalas som dina barn kommer känna stor glädje inför. Det kan t.ex. handla om att ha en unik tårtdekoration, lekar som barnen inte har testat på ännu eller varför inte ett spännande maskeradtema.

Det här med tema är något som förekommer väldigt ofta på barnkalas, men det handlar främst om teman som barnets favoritkaraktär från en tv-serie eller teman som handlar om t.ex. superhjältar. Barn glömmer gärna bort att det finns andra teman som är minst lika roliga, och det är här du som förälder kommer in i bilden.

Ett maskeradtema på ett kalas kommer bli mer än bara uppskattat. Barnen har möjlighet att klä ut sig till vad de själva önskar, och spänningen hinner byggas upp redan långt innan kalaset är igång. Om alla barn kommer utklädda har du redan ordnat den stora snackisen över festen. Det kommer nämligen att talas länge om alla prinsessor, superhjältar, fotbollsspelare, djur, monster eller poliser som dök upp på kalaset. Vill du göra inriktningen på maskeraden mer specifik kan man dessutom anpassa temat efter säsong. Fyller barnet år i samband med halloween kan maskeraden ha ett snarlikt tema, medan den som fyller år runt jul kan välja en mer julig maskerad.

Hur långt man vill gå med maskeradtemat är naturligtvis upp till en själv att bestämma. Har man valt en inriktning i maskeraden kan det vara kul att anpassa godsakerna och snacksen därefter. Det kan t.ex. handla om blodröd saft vid halloween eller ätbara marsipankycklingar vid påsk. Naturligtvis går det bra att barnet själv får välja inriktning om så önskas, eller helt välja bort detta och låta alla kompisar få bestämma själva vem eller vad de vill klä ut sig till.

Lycka till med maskeraden och glöm inte att ha roligt!